Welk type monitor is het meest geschikt voor mijn gebruik?

Nu we zoveel verschillende taken uitvoeren met een computer, zijn veel monitoren gericht op specifieke toepassingen. Van algemeen gebruik, zoals het controleren van spreadsheets en e-mails, tot meer meeslepend werk zoals videobewerking, fotobewerking en grafisch ontwerp. Er zijn zelfs monitoren gemaakt voor mensen die echt van gamen houden.

Algemeen gebruik

Je hebt al gezien wat we 'algemeen gebruik'-monitoren noemen. Waarschijnlijk gebruik je er nu een. Dit zijn de soorten monitor die u op kantoor zou herkennen. Monitoren voor algemeen gebruik variëren in grootte van 21-inch tot 41-inch (soms groter). Ze zijn geschikt om te doen wat de meesten van ons meestal doen: e-mail lezen, online winkelen, sociale media, enkele korte video's bekijken, enz.

Professioneel

Professionele monitoren zijn over het algemeen voor grafisch ontwerpers en creatieve professionals. Een monitor gericht op een creatieve professional kan miljarden kleuren nauwkeurig weergeven. UHD (ultra-high-definition) is de standaardkeuze geworden voor professionals uit de industrie, omdat het een brede resolutie biedt van 3840 x 2160 (4K) tot 6016 x 3384 (6K). Dat is meer dan genoeg schermruimte om alles te doen, van het ontwerpen van games tot videoproductie. Deze monitoren zullen variëren van 24" tot 32". Hoewel u grotere monitoren zult zien wanneer u begint te kijken, zullen ze niet allemaal kleuren zo nauwkeurig weergeven en mogelijk niet erg hoge resoluties hebben.

Gamen

Gaming monitoren hebben een ander doel dan professionele monitoren. Omdat de actie op het scherm zo snel gaat, hebben gamingmonitoren een hoge verversingssnelheid nodig (hoe snel het scherm de informatie kan bijwerken). De laagste verversingssnelheid (weergegeven als Hz voor Hertz) die je zou willen voor gaming is 60 Hz, maar high-end modellen kunnen 360 Hz bereiken. Als u uw computer voornamelijk voor pc-gaming gebruikt, is het zoeken naar een gaming-specifieke monitor de beste manier van handelen.

Ultrabreed

Ultrawide-monitoren komen steeds vaker voor en u hoeft er vaak niet zo veel voor te betalen als vroeger. Ultrawide-monitoren zijn veel breder dan hoge - veel breder dan uw typische monitor. Iedereen kan deze monitoren gebruiken, maar een ultrabrede monitor is een goed idee als je werk horizontaal uitspreidt. Sommige use-cases zijn twee documenten die naast elkaar worden geopend voor referentie of bewerking (met een derde venster voor een e-mail) of misschien een brede spreadsheet. Deze monitoren kunnen ook goed zijn voor het kijken van films. Als we een nieuwe monitor zouden kiezen, zouden we ter overweging een ultrawide bovenaan de lijst plaatsen.

Gebogen

Gebogen monitoren kunnen u de resolutie geven van een grotere monitor zonder zoveel bureauruimte in beslag te nemen (ze zijn echter nog steeds behoorlijk groot). Afhankelijk van wat je doet, proberen ze een meer meeslepende ervaring te bieden, dus je hoeft je hoofd niet zo veel te draaien. U betaalt wel extra voor de curve, en u moet er rekening mee houden dat sommige hiervan behoorlijk reflecterender kunnen zijn dan u wilt.