Is een e-sigaret minder schadelijk? Lees het hier

Is een e-sigaret minder schadelijk?

Ja, e-sigaretten zijn beter (minder schadelijk)!

Als je als niet-roker begint, ben je dom als je nog zou beginnen met elektrische sigaretten. Maar als alle rokers zouden overstappen. Niemand kent de gevolgen op lange termijn. Toch: Als alle rokers zouden overstappen op e-sigaretten kunnen miljoenen levens gered worden.

Centraal in het debat staan twee belangrijke vragen die nog niet voldoende zijn beantwoord: kan de e-sigaret echt helpen om van de tabak af te komen? En als dat zo is: is het echt het gezondere Nederland en België dat ernstig ziek wordt en uiteindelijk sterft als gevolg van roken neemt toe. Tabak is verantwoordelijk voor een op de tien sterfgevallen wereldwijd. Hoewel het aantal rokers langzaam afneemt, zal het nog tientallen jaren duren voordat dit gevolgen heeft voor de kankerstatistieken en de overlijdensregisters. Dus moeten nicotineverslaafden overstappen op e-sigaretten?

Volgens de rokers helpt de e-sigaret hen daadwerkelijk om van de tabak af te komen.

Uit de Eurobarometer van de Europese Commissie voor 2019 blijkt bijvoorbeeld dat 14 procent van alle respondenten die hadden geprobeerd te stomen zijn gestopt met het roken van conventionele sigaretten. Nog eens 21 procent had hun tabaksconsumptie op zijn minst verminderd. Groot-Brittannië overweegt nu zelfs het gebruik van de e-sigaret in stoppen met roken programma's.

De studies leveren echter gemengde resultaten op. De ene keer werkt het stoppen met roken, de andere keer is het zelfs mogelijk om te stoppen met nicotine, de andere keer heeft het gebruik van de e-sigaret geen effect op het rookgedrag. Uit een onderzoek van de Cochrane Collaboration bleek dat de e-sigaret mensen kan helpen om te stoppen met roken. Volgens de onderzoekers zou dit zelfs kunnen werken met een nicotinepleister. De psychotherapeut Christoph Kroeger heeft bij zijn cliënten de ervaring opgedaan dat het volledig stoppen met roken door gebruik van de e-sigaret niet altijd werkt. Hij werkt bij het Instituut voor Therapieonderzoek in München dat zelf stoppen met roken programma's aanbiedt. Overstappen op de E-sigaret van Roken.nl en de nicotine doseren tot je geen behoefte meer heeft, is eerder een theoretisch idee, maar het is onbetwistbaar dat de e-sigaret minder schadelijke stoffen bevat. Als je erin slaagt om de giftige stoffen van het roken te verminderen, is dat in ieder geval goed.

Minder vervuilende stoffen

Andere deskundigen en politici vinden het moeilijker om een gunstige beoordeling van de e-sigaret te geven. "Zelfs een minder kwaad is nog steeds een kwaad", zeggen sommigen. Omdat de e-sigaret pas tien jaar op de markt is, in het begin als nicheproduct, kunnen de langetermijn gevolgen van stomen tot nu toe maar ruw worden ingeschat. Omdat het wordt geadverteerd als een minder schadelijk alternatief voor roken, bestaat er grote angst dat niet-rokers zullen worden verleid, vooral de jongeren. Het bewustzijn van stomen onder jongeren neemt toe, velen beschouwen het als minder schadelijk dan het roken van tabak. Ze hebben het niet helemaal bij het verkeerde eind. Het is bewezen dat de e-sigaret veel minder schadelijke stoffen bevat dan conventionele sigaretten. Het Britse ministerie van Volksgezondheid schat dat het 95 procent minder schadelijk is. Voorstanders vragen dan ook om rokers beter te informeren over deze voordelen. Als iedereen zou overstappen op stomen, zou dat wereldwijd een miljard levens kunnen redden, zeggen ze.

Minder verhitting zorgt voor minder giftige stoffen

Er worden aanzienlijk meer giftige stoffen geproduceerd in een gloeiende sigaret dan door verdamping in een e-sigaret. De reden is de hoge temperaturen: de sigaret brandt af bij enkele honderden graden. De verdampingsvloeistof wordt maar bij ongeveer 150 graden Celsius verwarmd. De vrijgekomen stoffen zijn echter niet helemaal onschadelijk. Ze bevatten vernevelaars en aroma's die de luchtwegen kunnen irriteren en af en toe toegevoegd. Als je echt van de nicotine af wil gebruik je beter een andere vloeistof om te inhaleren.

Zie ook: stadionfakkel rood