De juiste e liquid kopen

Met een e-sigaret verdamp je vloeistof die je vervolgens kunt inhaleren. Bij het gebruik van een e-sigaret zal je dus geen tabak of kruiden hoeven te verbranden. Er zijn voor veel mensen nog wel onduidelijkheden over de e liquids. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of de vloeistof ongezond is, wat de beschikbare smaakjes zijn en of er ook nicotinevrije opties zijn. We hebben belangrijke informatie voor je verzameld om je meer duidelijkheid te geven over een e liquid kopen.

Zijn vloeistoffen voor de e-sigaret ongezond?

Onderzoek heeft aangetoond dat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan normale tabakssigaretten. Dit is mogelijk doordat je bij het gebruik van een e-sigaret geen verbrandingsstoffen inademt. Toch zitten er in de vloeistoffen voor e-sigaretten wel stoffen die voor nadelen voor de gezondheid kunnen zorgen, vooral na langdurig gebruik. In verhouding zijn traditionele sigaretten echter nog steeds wel een stuk ongezonder dan e-sigaretten. De e-sigaret wordt vaak door mensen gebruikt die willen stoppen met roken.

E-liquids met of zonder nicotine

De juiste e liquid kopen als je wilt stoppen met roken, doe je door de hoogte van het nicotinegehalte in de e liquid. Je kunt een e liquid kopen met 0, 3, 6, 12 of 18 mg/ml nicotine. Hoe meer nicotine in de vloeistof aanwezig is, hoe scherper deze zal aanvoelen in de keel. Over het algemeen wordt voor normale rokers aangeraden om te beginnen met 6 of 12 mg/ml nicotine om zoveel mogelijk het gevoel van een traditionele sigaret na te bootsen. Daarna ga je langzaam afbouwen.

Stoppen met roken

Je kunt er zelfs voor kiezen om de hoeveelheid nicotine te gaan afbouwen. Om deze reden worden e-sigaretten vaak gebruikt als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Je kunt namelijk heel makkelijk overgaan op een e-liquid met een lager nicotinegehalte. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk om nicotinevrij te gaan vapen. Zo kun je door e van de nicotineverslaving afkomen en definitief stoppen met roken.

PG of VG e-liquids

Wil je een e liquid kopen? Dan zal je merken dat je kunt kiezen tussen vloeistoffen op basis van PG (propyleenglycol) of VG (vegetable glycerin). In PG vloeistoffen lost de smaak en nicotine goed op, maar het voelt wel wat scherper aan in de keel. VG vloeistoffen voelen wat minder scherp aan en maken grotere dampwolken. E-liquids met een hoog gehalte aan VG zijn echter wel stroperig, waardoor ze niet zo geschikt zijn voor kleinere elektronische sigaretten. Je kunt kiezen tussen e-liquids op basis van VG of PG en met of zonder nicotine.

De smaakjes voor vloeistoffen

De regering heeft besloten dat e-liquids met smaakjes verboden gaan worden. Dit besluit is genomen om ervoor te zorgen dat het minder aantrekkelijk wordt om te beginnen met roken door middel van een e-sigaret. Gelukkig kun je nog wel een e liquid kopen met tabakssmaak, waardoor je nog steeds gebruik kunt blijven maken van de elektronische sigaret. Op deze manier blijft het voor mensen gewoon mogelijk om een e-sigaret te blijven gebruiken om bijvoorbeeld te gaan stoppen met roken.